Гранитна мивка за кухня | bg-maistor.com

Мивки от изкуствен камък – правилна експлоатация, поддръжка и ремонт

Мивките от изкуствен камък са добри за всички: те са красиви, здрави и издръжливи, имат минимални нива на шум от падаща вода и риск от увреждане от вредни микроорганизми – но все пак не могат да са без недостатъци. Най-важното е специалните правила за експлоатация на такава мивка. Всъщност, въпреки високата якост на композита, съдържащ каменни стърготини, кварц и акрилни смоли, е напълно възможно да се повреди. Следователно всеки собственик на такива мивка трябва да знае как да се грижи за мивка от изкуствен камък.

Удължаване на живота на вашата каменна мивка

Мивки за кухня композитни / гранитни | bg-maistor.com

Всеки проблем е по-лесен за предотвратяване, отколкото за разрешаване – за безопасността на мивката това е 100% вярно. Ето защо, дори на етапа на избор на мивка, трябва да разберете правилната експлозатция на мивка, изработена от композитен мрамор или гранит:

  • Оцветяващи продукти. Чай и кафе, вино, сокове, цвекло и др. – всички те могат да оставят характерни следи по повърхността на купата. Като се има предвид факта, че тази мивка обикновено се прави оцветена, такова замърсяване ще бъде особено неприятно. Следователно такива „замърсители“ трябва да бъдат премахнати незабавно! В противен случай почистването им с гелове и пасти ще отнеме много време (праховете са допустими, но само силно разредени с вода).
  • Варовик. Всяко ръководство, описващо грижата за мивки от изкуствен камък, съдържа този елемент почти на първо място. Ако имате твърда вода, бъдете готови за леки петна – и всяка лампа в кухнята ще ги освети перфектно. Отстранете такива петна със специални средства (нанасят се върху мокра повърхност и се оставят за няколко минути, след което се измиват) или с 2,5% разтвор на оцет.
  • Агресивна химия. Без значение колко искате да спестите пари и да опростите задачата за почистване на мивката, като използвате същите инструменти като за плочки, все пак си струва да изберете други препарати за каменни мивки (прочетете как да се грижите за плочките). Композитите ще страдат от киселини, разяждащи основи, разтворители, ацетонови съединения, почистващи препарати за тръби. Ако попаднат в мивката, измийте я с топла вода и сапун.
  • Температурни колебания. Като цяло, изкуственият камък е начин да оцелеете при нагряване до 200-300 ° C без никакви специални последствия. Но това не означава, че можете да поставите горещи тенджери и тигани на повърхността му! Освен това той, за разлика от мивките от неръждаема стомана, не понася много добре рязката промяна на „климата“. Ето защо, след като налеете вряща вода, не изливайте веднага ледена вода в купата – направете пауза.
  • Пукнатини и надраскване. Ако не искате да разберете със собствен пример какви видове ремонт на мивки от изкуствен камък съществуват, опитайте се да не изпускате тежки предмети върху тях и дръжте острите ножове далеч от тях. Този материал е здрав, но крехък. На него доста лесно се образуват драскотини и пукнатини (недостатъците са особено поразителни при тъмните модели).

Каменна кухненска мивка и хигиена

Мазнини и бактерии. Безспорното предимство на композитите от мрамор и гранит е тяхната висока плътност. Следователно вредните микроорганизми и мазните петна почти не се хранят (жалко, че това не е случаят с тапетите в кухнята!). А дори и да се появят, премахването им е лесно – с обикновена топла вода. Въпреки че, ако желаете, можете периодично да дезинфекцирате мивката, като излеете специален разтвор в нея.

Ръжда. В една история за това как да се грижим за мивки от изкуствен камък, темата за корозията може да не изглежда много подходяща. Този проблем обаче не е рядкост. В края на краищата червени ивици могат да се появят около съединението с кухненския кран и долния клапан или просто да идват заедно с вода от водопровода. Ръждивите следи се отстраняват без проблеми, а за пренебрегвани ситуации има специални инструменти.

Разнообразие от уок тигани
Как да изберем матрак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Последни коментари
    Navigation
    Close

    Твоята количка

    Close

    Списък с желания

    Recently Viewed

    Close

    Great to see you here!

    Вашите лични данни ще бъдат използвани за изпълнение на поръчката
    Ви..

    Already got an account?

    Close

    Close

    Categories