спирачки мотоциклет | charkalci.com

Коя спирачка да използвам?

Повечето мотоциклети, използвани днес, имат два комплекта спирачки, които се задействат независимо. Едно от хубавите неща при карането на мотоциклет е, че можете да решите коя спирачка да използвате във всеки един момент. Един опитен моторист използва спирачките по специфични начини за различни ситуации. Нека обсъдим защо и как се използва спирачката.

Моторите днес се предлагат с предна (обикновено дискова) спирачка (или комплект спирачки мотоциклет), която се управлява от лост на предната спирачка на дясната дръжка на кормилото и задна (обикновено дискова) спирачка, която се управлява от десния ви крак. Спирачките могат да се задействат поотделно или заедно. Повечето курсове за начинаещи предлагат едновременното задействане на двете спирачки по всяко време. Това е добре за новия моторист да развие добрия навик да използва и двете спирачки. Въпреки това, в определени ситуации използването само на една конкретна спирачка може да бъде полезно.

За нормално спиране, постепенното прилагане на двете спирачки позволява на моториста да спре плавно. Теглото на мотоциклета се измества напред по време на спиране и предното окачване се компресира. След като това се случи, предната гума се натоварва със сцепление. Това е най-критичният момент в процеса. Ако моторист хване лоста на предната спирачка твърде силно, той може да заключи предната гума и да причини подхлъзване. Ако това се случи, лостът трябва да бъде освободен незабавно, за да се предотврати падане (при което мотоциклетът пада след плъзгане заедно с моториста). След прехвърлянето на тежестта отпред, моториста може да стисне лоста на предната спирачка малко по-силно, за да спре по-кратко. Това прогресивно използване на спирачките, от нежно до по-твърдо, е правилният метод за постигане на максимално спиране, без да блокирате на нито едно колело.

Тъй като тежестта се прехвърля напред, задната става по-лека. Увеличаването на спирачното налягане отзад може да причини подхлъзване, тъй като задната гума има по-малко сцепление, тъй като теглото се измества напред. По принцип това е причината задното колело да не е оборудвано с много мощни спирачки. За повечето мотоциклети предната част прави седемдесет (70) процента или повече от спирането! При много късо междуосие, по-леки мотоциклети в спортен стил, задното колело може дори да се откъсне напълно от земята и тогава изобщо не спира!

При нормално спиране трябва да задействате и с двете спирачки едновременно, като използвате нежния до по-твърд процес, описан по-горе. Мотоциклетът трябва да се превключи надолу през предавките и трябва да спрете на първа предавка, за да можете да потеглите отново, ако е необходимо. Това трябва да се направи достатъчно рано, за да може левият крак да стъпи на земята първи. Десният крак трябва да остане на задната спирачка, докато мотористът не спре напълно.

Защо тогава някой би искал да използва само една спирачка? Добър въпрос! Има няколко ситуации, в които се предпочита само една спирачка. При маневри на бавна скорост, особено при завъртано кормило, предната спирачка осигурява твърде много мощност и трябва да се избягва. Когато се кара бавно в завой с бавна скорост (паркинг), мотоциклетът се стреми да падне в завоя. За да компенсира този ефект, допълнителна мощност може да изправи мотоциклета. Използването на горната част на тялото за противотежест на мотоциклета, като оставите мотоциклета да се наведе и да останете изправени, също може да помогне. Отпускането на газта ще доведе до падане. Добавянето на предна спирачка тук също може да накара мотоциклета да падне по-бързо. Използването на задната спирачка няма да има същия ефект и може да помогне за контролиране на скоростта на мотоциклета. Задействането на задната спирачка в същото време, когато се използва дроселът, може да бъде компенсираща сила, която може да стабилизира мотоциклета.

Използвайте само задната спирачка, когато правите обратни завои с бавна скорост като този!

Други ситуации с ниска скорост, при които трябва да се използва само задна спирачка, включват намаляването на скоростта до почти спряло положение, при което може просто да искате да направите пауза, без да спирате напълно, преди да продължите. Използвайки само задната спирачка, мотористът може да държи дясната си ръка докрай на дросела, за да контролира движението. Използването на съединителя в тази ситуация позволява спиране и потегляне на много ниска скорост. По този начин забавяте и след това ускорявате отново, без да спирате.

Ситуациите за управление на съединителя с ниска скорост също изискват използване само на задната спирачка. Използването на газта, съединителя и задните спирачки заедно е умение, което мотористите трябва да практикуват, за да им позволят да карат много бавно. Това е полезно при задръствания, при приближаване до леви завои на кръстовища и при маневри с ограничено пространство.

Добре, сега, когато обсъдихме използването само на задната спирачка, има ли ситуации, в които може да искате да използвате само предната спирачка? По-рано обсъдихме изместването на тежестта напред и отбелязах, че в екстремни случаи задното колело може да се откъсне от земята. Когато задното колело олекне, възможността за блокиране се увеличава. Ако задната част се заключи, тя може да се плъзне странично. Ако внезапно възвърне сцеплението си, веднага ще се върне в линията и може да причини загуба на контрол и падане (при което ездачът преминава през дръжките).

Мотоциклетните състезатели и състезателите на писта могат да използват спирачките си до крайност. Мнозина използват само предната спирачка на пистата, за да избегнат възможността за блокиране на задното колело при силно спиране. Тъй като предницата така или иначе прави по-голямата част от спирачките поради невероятната смяна на теглото, загубата на малко спирачна сила, като не се използва и задната спирачка, се компенсира от нарастващата вероятност от блокиране на задното колело, така че те напълно го избягват.

Спирането в завой е друга ситуация, при която използването само на предната спирачка на мотоциклета може да бъде от полза за моториста. Завиването при спиране е обезкуражително за новите мотористи, но може да се използва във ваша полза, като увеличите наклона на мотора, когато предното окачване е компресирано. Това може да улесни включването. Рискът е по-голям от сцеплението на предната гума, така че спирането се използва по-малко, когато мотоциклетът се накланя. Това е умение, което първо трябва да се практикува на пистата, ако е възможно и при по-ниски скорости, докато се постигне умение.

Познанията за използването на спирачките са важно оръжие в инструментариума на моториста. Да се ​​научите да използвате правилната спирачка в точното време може да ви помогне да се движите по пътищата на живота по-безопасно и да се забавлявате повече.

Да закупим качствено оборудване за ресторанта, който управляваме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Последни коментари
    Navigation
    Close

    Твоята количка

    Close

    Списък с желания

    Recently Viewed

    Close

    Great to see you here!

    Вашите лични данни ще бъдат използвани за изпълнение на поръчката
    Ви..

    Already got an account?

    Close

    Close

    Categories