• February 23, 2022

Купуването на първия ви мотоциклет

Купуването на първия ви мотоциклет

Независимо дали търсите приключение или нещо, което да ви заведе от точка A до точка B, купуването на първия ви мотоциклет не е решение, което трябва да вземете с лека ръка.

Съобразяването на вашите специфични нужди с марката и модела ще ви помогне да решите кой мотор е подходящ за вас.

Ето 5-те неща, които трябва да попитате, когато купувате първия си мотоциклет:

#1 — Какъв мотоциклет би бил добър за първа покупка?

Зависи за какво го използвате, за да няманужда от зкупуването на нови мото части.

Като начинаещ е важно да вземете предвид безопасността и предназначението на вашия мотоциклет. С толкова много модели, от които да избирате, разглеждането на вашите нужди може да ви помогне да стесните избора, който е подходящ за вас.

Пътуване до работното място

Независимо дали пътувате до работа или университет, да имате мотор, който е лесен за маневриране и паркиране, са ключови опции, които трябва да търсите.

Вашият мотор трябва да е удобен и да отговаря на вашата структура, особено ако пътувате на дълги разстояния. Cruisers правят страхотни мотоциклети за пътуване до работното място с приятен ергономичен дизайн и комфорт.

Приключение

Ако сте начинаещ, важно е да закупите мотоциклет, който можете да карате. Новите мотористи правят често срещаната грешка да избират мотор, който е твърде мощен и труден за управление.

Моторът с окачване и по-лека рамка е от съществено значение за приключенското каране, което ви дава възможност да се движите извън пътя и по неравни пътеки, като същевременно поддържате контрол.

Свободно време

Желаете спокойно каране през уикендите? Стилът пред комфорта може да е от по-голямо значение, ако използвате мотора от време на време.

От круизери до скутери, има безкрайни модели, цветове и стилове, които да отговарят на вашия уникален вкус.

#2 — Колко трябва да похарча за първия си мотор?

Различни фактори влияят върху това колко пари трябва да похарчите за първия си мотоциклет, първоначалните разходи и дългосрочните разходи. Важно е да претеглите плюсовете и минусите и да прегледате финансовата разбивка на собствеността на мотоциклет.

Мотор

Най-голямата първоначална цена е вашият мотоциклет. Като начинаещ се очаква да похарчите между $5000 – $10 000 за първия си мотор [2]. Потърсете модел с двигател с обем под 600 кубика, антиблокираща спирачна система (ABS) и удобен ергономичен дизайн.

Екипировка за каране

Основното оборудване, което ще трябва да закупите, е каска, яке, ръкавици и ботуши. Носенето на каска (заедно с другата ви екипировка) намалява риска от сериозно нараняване или смърт с приблизително 40% при злополука.

Новата екипировка може да струва между $500 – $1200, в зависимост от това откъде я купувате [2].

Гориво

Мотоциклетите са известни с това, че са един от най-икономичните видове транспорт.

Типичен мотоциклет за пътуване до работното място използва 3,92 литра бензин на 100 километра, в сравнение със средния автомобил, използващ 10,8 литра на 100 километра.

#3 – Трябва ли да получа застраховка за мотоциклет?

Застраховката за мотоциклети не е задължителна по закон в България. Както всяко моторно превозно средство, важно е да сте покрити в случай на злополука, където могат да възникнат щети или нараняване. Изборът на политика, която отговаря на вашите нужди, ще гарантира, че сте най-добре защитени, ако нещо се обърка.

#4 — Какво оборудване за каране на мотоциклет трябва да взема?

Каска

От съществено значение за всички мотористи, каската трябва да бъде вашият основен приоритет при закупуване на първия ви мотоциклет.

Има различни стилове, включително пълно лице, отворено лице, модулно и половин.

Якета

Осигуряването на защита на тялото ви е неразделна част от карането на мотоциклет, особено когато тепърва започвате. Специално проектираното яке за мотоциклет обикновено попада в две категории – текстилно или кожено и може да ви помогне да защитите ръцете и торса си при инцидент.

Обикновеното кожено яке няма да ви предложи същата защита като яке, специално проектирано за каране.

Панталони

Когато става въпрос за защита на долната част на тялото ви, специално проектираните мотоциклетни панталони са от ключово значение. По същия начин, при якетата, панталоните също попадат в категория текстил или кожа.

Панталоните за каране могат да намалят последствията от опасно падане, като същевременно предпазват бедрата, пищялите и коленете ви при злополука.

Ръкавици

Ако някога сте претърпели злополука, е по-вероятно да използвате ръцете си, за да прекъснете падането. Когато избирате ръкавици за каране, уверете се, че прилягат добре и не прекъсват кръвообращението ви.

Ръкавиците не само ще предпазят по-добре ръцете и китките, но и могат да помогнат за предотвратяване на усещането за вцепеняване, което се усеща след дълги пътувания с мотора ви.

#5 — Колко кубика трябва да бъде първият ми двигател?

Като начинаещ, вашият приоритет трябва да бъде да закупите мотоциклет с нужните резевни части за мотоциклета, който можете да контролирате.

Размерът на двигателя ще зависи от избрания модел. За новите мотористи, двуцилиндровите мотори с под 600 кубика са добра отправна точка. Закупуване на мотоциклет, който е твърде мощен може да бъде опасен и да изложи на риск вас, вашия мотор и други шофьори.

С толкова много налични модели може да стане трудно, когато става въпрос за избор на първия ви мотоциклет.

Запомнете фактора как ще го използвате, как се чувства и какво най-добре съответства на вашия бюджет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *