• January 24, 2022

Как да изберем крушка

Как да изберем крушка

Само лампа (или лента) може да генерира изкуствен блясък. Това е устройство, в което електричеството провокира работещ елемент (светодиоди, електроди, волфрамова нишка) да издаде поток светлина.

Общи в дизайна на електрически крушки как да изберем крушка

Всички съвременни лампи, независимо от технологията за генериране на светлина, имат:

– работна част;

– цокъл;

– колба.

В някои вътрешното пространство е запълнено с газообразна среда, в други има радиатор за терморегулация, куполообразен дифузор, драйвер за преобразуване на напрежението до желаното ниво и т. н. Всичко зависи от вида на лампите. Съвременните производители са ви улеснили да решите как да изберете крушка. За стандартна основа са подходящи различни видове източници на светлина. Като правило те са взаимозаменяеми. С база Е14, Е27 и др. има LED, и икономки, и обикновени.

Разновидности на лампи

Най-бюджетната е лампа с нажежаема жичка (известна още като LON, лампа на Едисон, лампа на Илич). Светлината идва от волфрамова нишка, поставена в стъклена крушка. Напълнен с инертен газ. Ниска ефективност, тъй като много енергия се трансформира в топлина. Страхува се от температурни промени, външни климатични влияния (просто ще се спука, когато влагата попадне върху горещо стъкло). Работният елемент има малък ресурс, често изгаря. Този тип не е много подходящ, ако решите как да изберете електрически крушки за полилей със затворени нюанси. Често ще трябва да разглобявате устройството, за да смените изгорял източник на светлина.

Разклонение от предишния тип е халогенна лампа. В него в колбата се изпомпва газ с бром и йод. Тази среда минимизира изпаряването на волфрама, увеличавайки експлоатационния живот на работния елемент. Специфични черти:

– компактност;

– отлично възпроизвеждане на цветовете;

– топлина;

– висока консумация на енергия;

– чувствителност към мастни замърсители;

– уместността на приложението, където наситеността на цветовете е важна – фото/видео заснемане, превозни средства, осветяване на картини, арт обекти и др.

Луминесцентните са електрически крушки за икономка. Как да изберем, така че да служат дълго време? За дома производителите са разработили компактни модели с извита тръба, за индустриална светлина – колба (прави тръби). Отвътре колбата е покрита с люминофор, който свети, когато електрически заряд преминава през живачните пари на газообразното съдържание.

Ако търсите отговор как да изберете крушка с бяла светлина, жълт или синкав оттенък, променливостта в цветовите температури е присъща на LED технологията. LED устройствата имат по-сложен дизайн от предишните типове, но са ненадминати по отношение на енергийната ефективност и издръжливост. По време на работа почти не се нагрява, устойчив е на удар. Има нажежаема жичка (подобна на външен вид на лампа с нажежаема жичка), RGB (с цветни светодиоди) LED крушки. Разнообразието от форм фактори помага за създаването на различни светлинни композиции. Обикновени крушовидни, свещовидни, „свещи на вятъра“, с дифузьор и рефлектор, с няколко нишки (лампа на Едисон) – има огромен брой дизайни.

Как да изберем крушка как да изберем електрическа крушка

В жилищни и търговски помещения източникът на изкуствена светлина е незаменим. Често неговата интензивност не е достатъчна от предложените тела. Възниква въпросът как да изберем ярка крушка? Първоначално е необходимо да се сравнят ограничителните норми за мощност за определено осветително оборудване. Невъзможно е да поставите 5 лампи по 70W в полилей с обща мощност 200W. Желаната интензивност може да се постигне не чрез увеличаване на мощността на източниците на светлина, а чрез търсене на алтернативни модели. В тях с по-малка консумация на енергия ще се генерира светлинен поток с желания интензитет. По правило предишният въпрос за подмяна се превръща в решение как да изберете ярка LED крушка. Всичко зависи от вашия бюджет и изисквания за цвят (хладно бяло, топло жълто и т.н.). 

Не забравяйте, че халогенните лампи са много чувствителни към правилния монтаж: само с ръкавици, за да не останат следи от мазнина върху крушката, в противен случай стъклото ще прегрее и ще го повреди на тези места. Когато търсите източник на сияние, вземете предвид външните условия на работа.

За улицата, в интериора, в неотопляема стая – как да изберем?

LED лампата може да се монтира при всякакви обстоятелства – това е универсално решение. Лампите с нажежаема жичка могат да се използват и на открито, само в осветителни тела с висока защита срещу прах и влага.

В България нашият онлайн магазин “Поларис Лайтин” предлага LED лампи от всички известни видове с различни цокъли. magazin@polarislighting.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *