Виртуалната реалност в строителството

Виртуалната реалност в строителството

Отскоро се заговори и за смесена реалност (Mixed Reality, MR). При нея виртуалните и физическите елементи съществуват едновременно и си взаимодействат в реално време. Така създаваме мостове между дигитален и физически свят.

В даден етап на развитие на строителните технологии доскоро отчетливите граници между реални и програмирани конструкции се размиват. Някак без много шум и претенции, че виртуалната и разширената реалност ще променят начините на строителство, в технологиите на отделни фирми тези реалности неусетно се промъкват и се настаняват удобно. Ще се опитаме да разберем по какъв начин те влияят, улесняват и дори ускоряват строителните процеси.

Идеята за разширена и виртуална реалност ни позволява да поемаме и обработваме информацията визуално по същия начин, по който боравим с информацията в обичайната ни среда. Разширената, още позната като допълнена или увеличена, реалност драстично разширява възможностите, които ни се предоставят от нашите дигитални устройства за ежедневни дейности – търсене на информация, пазаруване, дори личностно изразяване. Тя функционира, като новото цифрово съдържание и информация се наслагват във физическия свят, все едно, че са до нас, в нашето собствено пространство. Ние усещаме цифровото съдържание точно по същия начин, по който възприемаме и реалността. Така можем да търсим неща визуално, само като насочим камерата, можем да получим отговори на нашите въпроси, като наслагваме визуално дигитални образи върху реалния ни свят.
Виртуалната реалност ни позволява да бъдем къде ли не – от зала в музей до дълбините на океана. Тя ни позволява да изучаваме различни места и идеи, сякаш сме експериментирали с тях в действителност. Започваме да се досещаме колко време и ресурси биха били спестени при едно виртуално моделиране… А къде и за какво още?

Строителство на сгради без кранове и багери не може

Доста често инсталирането на тежки повдигателни машини на строителната площадка е предизвикателство за проектантите и изпълнителите. Може да липсва достатъчно пространство, почвените условия да са трудни, крановете да са с ограничен капацитет, и още много неблагоприятни фактори. Доскоро използването на дигитални модели беше запазена територия за проектирането, но препроектирането, при промяна в условията, изисква ресурси и време. Вече има осъществени възможности за строителни площадки с екипи на място, при които да се използва най-новата налична технология. Много добре се приема иновацията на Liebherr, която е едно приложение, създадено преди около година, от програмисти и инженери. Системата Crane Planner 2.0 позволява да се избере оптималното оборудване за конкретната задача. Самите оператори на тежката строителна техника оценяват добавката към оборудването им в кабината. С приложението става възможно да се конфигурират кранове и въжени багери в различни позиции, а комбинациите са неограничени. Потопен във виртуалната реалност, която му създава системата и чрез която обхожда строителната площадка, операторът може да проучи всички възможни движения на машините и да ги оцени в контекста на безопасността на работната среда. Засега софтуерът е разработен за конкретни гъсенични кранове на Liebherr, модификации от LB1100 до LR1300. Модерно строителство от фирма “Онасисс ЕООД”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *