• January 19, 2022

Подходът на Монтесори за разчистване на ненужните играчки

Подходът на Монтесори за разчистване на ненужните играчки

Да се превърнете в Монтесори семейство може да промени живота ни изцяло и по много начини, най-вече с количеството, вида и качеството на материалите, които използваме в дома си. След като осъзнаем защо наличието на твърде много играчки е проблем, тяхното разчистване може да се окаже непосилно начинание. Методът на Монтесори, обаче, може да направи това възможно. Това не означава да изхвърлим всичко, което имаме у дома и да започнем наново само със скъпи дървени играчки, а по-скоро да направим обстоен преглед на това, което вече притежаваме.
Монтесори поддържа становището, че трябва да следваме собствения път на детето си, така че, ако детето ви има играчка, книжка или каквото и да е, към което е много привързано и обича, но не отговаря на критериите на Монтесори, не им го отнемайте. Следвайте детето си, това е в основата на този метод.
В тази статия ще разгледаме 5 стъпки, в помощ на решението кое трябва да остане и кое да си отиде.
Електронни детски играчки
Първо, премахнете всички играчки, работещи с батерии от вашата стая за игра. Играчките, работещи с батерии, почти никога не са съвместими с Монтесори, особено ако децата ви са под 6 години. Те не са необходими. Те служат само за забавление, замъгляване на концентрацията на детето и възпрепятстване на творчеството. Това е най-лесното място, от което можете да започнете.
Дубликати

детски конструктор от cutiess.bg
Второ, съберете всички играчки, които имат подобна или същата цел. Например, имате ли нужда от два вида обръчи за подреждане? Или 14 плюшени животни? Или 25 коли? Не. Ето малко по-труден пример – наистина ли имате нужда от детски конструктор, блокчета с числа и блокчета с азбука? Може би не. Конкретните примери и отговори ще зависят от вашето семейство и какво всъщност използват и играят децата ви. Какви са техните предпочитания? Какво най-добре отговаря на техните нужди?
Едно изключение от това са пъзелите. Добра идея е да има разнообразие от пъзели, подходящи за различните възрастови групи.
Реалистични играчки
Монтесори цели да предостави на децата възможно най-реални преживявания. Децата, особено под 6-годишна възраст, жадуват за конкретното и искат да се съсредоточат върху света около тях. Това важи за училище и за игра. Така че следващото ниво е премахване на всички нереалистични играчки. Това може да включва карикатури, герои и фантастични игри. Ако имате дубликати – да кажем пластмасова/метална играчка и дървена кола – изберете най-реалистичната. Останалите отстранете.
Това включва и някои комплекти за игри на преструване, по-специално, когато те имат аналог в реалността. С други думи, ако детето ви наистина може да чисти, например, няма причина да имате комплект детски играчки, имитиращи реалния процес на чистене.
Подходящи за възрастта играчки
Прегледайте за играчки, които вече не отговарят на възрастовата група на вашето дете и ги премахнете. По същата логика, не изхвърляйте, но приберете играчките, за които детето ви все още не е пораснало. Това може да се окаже една от най-трудните стъпки. Често се убеждаваме, че сме видели детето си миналата седмица да играе с въпросната играчка и че не трябва да я отстраняваме, а когато трябва да опаковаме играчките, които детето ни е вече е надраснало, осъзнаваме, че то вече не е чак толкова малко.
Образователни играчки
Последната стъпка са играчките за обучение. По-конкретно, това се отнася до деца на възраст до 2 години. Употребата на играчки с цел академично обучение в тази възраст, често се оказва неподходяща. Тук говорим за играчки с букви, цифри и думи. Приберете и тях.
Всяка една от тези стъпки трябва да бъде съобразена и с индивидуалното развитие, желания и интереси на вашето дете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *