• December 21, 2021

Как и с какво да почистите диван у дома

Как и с какво да почистите диван у дома

Трудно е да си представим всекидневна и зона за отдих без уютен, мек диван, където цялото семейство се събира след работен ден, за да говори или да гледа телевизия. За съжаление, след известно време можете да откриете по него грозни петна, които влияят на естетиката на вашия домашен любимец. Експертите на topcho-bg.com ще ви кажат как можете да почистите тапицерията на диван у дома от мръсотия и прах.
Как да почистите тапицерията на дивана у дома: откъде да започнете
Ако откриете замърсяване върху тъканта или кожата, не се паникьосвайте. Всъщност, знаейки естеството на петната и материала, с който е тапициран диванът, е доста лесно да се справите с мръсотия и прах. И така, какви видове мръсотия можете да намерите? Най-често срещаните са петна в резултат на контакт на кожата с тапицерия. Те не се виждат веднага за окото. Отнема много време, докато следите от себум станат ясно видими. Също така, прах от дрехи, частици косми или животински косми се утаяват върху тъканта.

Ситуацията значително се усложнява от навика да се похапва или да се храни пълноценно, докато седите на мека мебел. Тоест ще се добавят и мазни петна и трохи.

Дейностите на децата са друг източник на замърсяване. Детето може да извайва от пластилин, да използва занаятчийски лепило, да рисува с флумастер или бои.

С течение на времето от покритието може да започне да се излъчва не особено приятна, плесенясала миризма. В този случай възниква въпросът: как да почистите тапицерията на диван у дома? На практика това се оказва не толкова трудно. Преди да започнете, прегледайте следните препоръки от нашите експерти:

Тествайте съвместимостта с материала на тапицерията, преди да използвате почистващия препарат. Това се прави на незабележим участък.

Моля, имайте предвид, че продуктите на алкохолна основа не са подходящи за подови настилки.
За мебели, тапицирани с деликатни материали най-добре е да използвате сухия метод. Влажното почистване е разрешено само за упорити петна.

Почистете меката мебел в светли цветове с парцали, също светли нюанси. Това ще елиминира възможността за образуване на ивици в резултат на контакта на кърпата с почистващия препарат.

Не използвайте концентриран оцет или разтвори на белина.

Как и с какво да почистите дивани от плат у дома
Никога преди не сте се сблъсквали с тежки петна по тапицерия от плат? Тогава на помощ ще дойдат нашите съвети, благодарение на които вашите мека мебел отново ще станат като нови.

За да премахнете миризмата и мръсотията, ще ви трябва: гъба, четки с влакна с различна твърдост, препарат, вода, хартиени салфетки.

Сега се обръщаме директно към отговора на въпроса: как да почистите диван от плат сами у дома.

Отърваване от прах. Това може да се направи удобно с прахосмукачка. Обърнете специално внимание на прахоуловителите: фуги и ъгли.
Когато няма прахосмукачка или тъканта е много деликатна, ще свърши най-обикновената бъркалка. За да премахнете праха използвайте голям лист, който може да покрие напълно артикула. Намокрете го, изцедете го, след това покрийте мебелите с чаршаф и го прекарайте с бъркалка. Праховите частици ще се придържат към влажния материал и няма да бъдат изпуснати във въздуха.

Отстранете твърдите остатъци с тъп нож или шпатула. По-добре е предварително да навлажнете деликатните тъкани със сапунена вода, за да омекотите изсъхналата мръсотия.
Почистваме повърхността на плата с универсалния спрей Ultra Fast Cif. Напръскайте го върху тапицерията. Използвайте гъба / парцал или четка за почистване. След това изплакнете тъканта с кърпа, добре навлажнена с вода. Спреят ефективно ще се справи с много трудни петна, включително следи от чай/кафе напитки, сосове, зехтин, конфитюр.
Освежаване на тапицерията. Как можете да почистите диван от плат, за да възстановите оригиналния му цвят? Опитайте един от следните популярни методи. Например, сапунена вода. За приготвяне смесете вода с няколко капки течен сапун. Вместо сапун можете да използвате обикновен шампоан.
Ако този метод не помогне, опитайте с тинктура на алкохолна основа или разтвор на оцет. За 0,5 литра вода вземете половин супена лъжица 9% трапезен оцет. Водката или алкохолът също ще свърши работа. Завършете почистването с четка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *